Friday, January 10, 2014

Cum sa devii hacker!














Update: Stiu ca in ultima perioada nu am mai postat aici. Imi cer scuze fata de voi, vizitatorii acestui blog, dar am fost extrem de ocupat. Am abordat un domeniu nou, si anume Android development. Asa ca invit toti utilizatorii de telefoane smartphone cu system de operare Android sa viziteze profilul meu pe Google Play. In fiecare saptamana postez aplicatii / jocuri noi, iar pentru utilizatorii de Kali Linux am creat o aplicatie foarte utila cu lista tuturor comenzilor Kali Linux. Click pe link-ul urmator https://play.google.com/store/search?q=mihai%20george%20forlafu&c=apps sau intra pe Google Play si executa un Search dupa keyword-ul "mihai george forlafu"






Hacking-ul e un domeniu fascinant dar cu siguranta nu este usor. Daca ai invatat cum sa spargi parola de wireless a vecinului de deasupra, asta nu te face hacker.
Astazi am sa iti prezint cateva aptitudini, dar si atitudinea care te face sa devii hacker.

Inainte de toate vreau sa ma asigur ca stii care este diferenta dintre hackerii Black-Hat, Grey-Hat si White-Hat. Aceste culori (Black, Grey, White) pur si simplu descriu diferite grupuri de hackeri dupa comportamentul si scopul lor.

Hackerii Black-Hat (“Palariile Negre” - pt. ca nu imi place traducerea in limba romana a termenului, o sa raman la varianta lui in engleza).

Sunt acel tip de hackeri pe care ii vedem foarte des in filme. Hackerii Black-Hat strapung securitatea sistemelor informatice in interes personal, pentru furtul informatiilor cartilor de credit, informatii personale, denumirea de utilizator si parola pentru un anumit website (de obicei website-uri de vanzari online).

Desi folosesc aceleasi metode ca toti ceilalti, hackerii Black-Hat sunt cei care sunt catalogati ca fiind infractorii informatici.

Daca faptele lor descrise mai sus par a fi niste gainarii, trebuie sa stii ca nu sunt singurele. In ultimii ani hackerii Black-Hat (infractorii informatici) au descoperit noi metode de a face bani, altele decat furtul de informatii bancare. In zilele noastre hackerii Black Hat cauta sa gaseasca vulnerabilitati in diverse sisteme informatice pe care apoi le vand pe piata neagra organizatiilor criminale sau diverselor companii (doar traim in societatea in care toata lumea spioneaza pe toata lumea).


Hackerii White-Hat:

Denumiti si hackerii etici (ethical hackers) sunt experti in compromiterea securitatii sistemelor informatice dar isi folosesc aceste abilitati in scopuri bune si legale.

De exemplu, majoritatea hackerilor White-Hat sunt angajati de diferite companii sau organizatii sa le testeze sistemele informatice. Hackerii etici cauta vulnerabilitati in sistemele respective pe care apoi le raporteaza pentru a fi remediate, ajutand compania/organizatia sa isi imbunatateasca securitatea. Aceasta activitate se numeste Test de Penetrare (Penetration Testing) si este una dintre abilitatile hackerilor etici.


Hackerii Gray-Hat:

Deseori ai auzit expresia “Daca nu e alba e neagra!”. In realitate nu e chiar asa, intotdeauna exista si o zona gri – este si cazul hackingului. Hackerii Gray-Hat sunt aceia care descopera vulnerabilitati in sistemele informatice (companii/organizatii/institutii), nu le folosesc in interes propriu dar le fac publice astfel incat altii sa le poata folosi in scop personal. Daca in cazul hackerilor rai (Black-Hat), faptele sunt condamnate penal in toate tarile, in cazul hackerilor Gray-Hat vinovatia si pedeapsa pentru astfel de actiuni poate varia de la o tara la alta.


Acum ca ai aflat cum stau lucrurile, depinde doar de tine in care categorie vrei sa te incadrezi. Informatiile de pe acest blog sunt postate in scop educational - sa te invete cum sa dezvolti abilitati care iti pot aduce un loc de munca foarte bine platit. Granita dintre un hacker rau si unul bun este foarte subtire, iar repercursiunile pot fi dezastruoase.

In ceea ce ma priveste, informatiile si tutorialele ce le prezint sunt create si testate in propriul laborator, fara a afecta alte persoane, organizatii, companii sau institutii. Nu imi asum responsabilitatea pentru utilizatorii acestui web-site ce folosesc informatiile prezentate in scopuri criminale.


De aici totul depinde de tine! Este 100% responsabilitatea ta!

No comments:

Post a Comment