Saturday, January 9, 2016

Care este cel mai bun program/aplicatie VPN?

Ieri am primit intrebarea asta intr-un comentariu. Foarte buna intrebare, zic. 
Un VPN se face util nu doar in activitatile de "cyber security" dar si in viata de zi cu zi, cand orice bit the informatie are un pret, fie el cat de mic. Asadar, de foarte multe ori identificam cu nevoia de folosi un VPN, fie ca vrem sa folosim Netflix America, pentru ca Netflix Romania contine prea putin continut, fie ca vrem sa jucam un joc online care accepta membri numai din tarile "western", etc.

Ce este un VPN si cum functioneaza?


Un VPN (Virtual Private Network), adica o retea virtuala privata, este o metoda de a mai adauga un strat de securitate atunci cand folosim retele (Wi-Fi sau LAN) publice sau private care nu ne apartin. Din acest motiv  VPN-urile sunt foarte des folosite de corporatii pentru a-si proteja datele, dar in ultimii ani VPN-uri au devenit populare si in randul cetatenilor de rand.

Un VPN sporeste securitatea conexiunii tale la internet ascunzand IP-ul utilizatorului inlocuindu-l cu unul pus la dispozitie de programul VPN. IP-ul tau poate fi inlocuit cu unul ce apartine unei alte zone geografice.

Haide-ti sa luam un exemplu. Sa zicem ca veau sa imi fac un abonament la Netflix SUA, dar de fiecare data cand vizitez www.netflix.com ma va redirectiona catre www.netflix.com/ro pentru ca Netflix poate vedea IP-ul meu si ma redirectioneaza catre site-ul lor dedicat Romaniei. Atunci downloadez un program VPN, selectez ca vreau IP din USA si apoi redeschid www.netflix.com care imi schimba identitatea.

Netflix citeste IP-ul tau si te redirecteaza catre Netflix Romania

Conectezi computerul tau la un VPN cu IP de SUA si astfel Netflix te va redirecta catre website-ul lor decicat populatiei din America. Astfel vei constata cat de mult difera continutul wbesite-urilor.


Care este cel mai recomandat VPN?

Sunt foarte multe optiuni cand vine vorba de VPN-uri. Pentru inceput le putem categorisi in VPN-uri gratuite si VPN-uri platite. 

De obicei VPN-urile gratis stocheaza IP-ul tau de origine si tot trafficul facut de tine pe internet si apoi vand informatia asta companiilor interesate, astfel mentinand aplicatia gratuita. VPN-urile gratuite, in mare parte, iti incetinesc viteza de surfing pe internet si le poti folosi cu bandwidth limitat.

Pe de alta parte VPN-urile platite sunt cele pe care le recomand. Depinde de provider, VPN-ul platit vine de in mod normal cu optiuni precum viteza mare de surfing, bandwidth nelimitat(adica traffic nelimitat), nu log-eaza(stocheaza) IP-ul de provenienta sau trafficul facut de utilizator. 
Chiar mai mutl de atat, unii provideri de VPN, ofera utilizatorilor posibilitatea de a plati cu PaySafeCard sau Carduri bancare preplatite astfel ca acestia pot ramane 100% anonimi pe internet. 
Foarte multe VPN-uri ofera ca bonus  pentru serviciile platite si programe VPN pentru Android, iOS sau Windows Phone.

Concluzie: Dupa cele scrise mai sus imi e foarte greu sa recomand o anume aplicatie VPN, dar stiu ca voi asteptati raspunsuri concrete asa ca uite doua nume Tor Browser pentru surfing anonim, si Tunnel Bear ca VPN gratuit - are totusi o limita de surfing.


2 comments:

  1. Intradevar, aceste doua aplicatii sunt foarte bune insa Tor Borwser este doar un browser care ascunde adresa ip cu ajutorul unor noduri iar Tunnel Bear desii schimba adresa ip inclusiv pentru aplicatii nu este disponibila decat pe windows ,mac si dispozitive mobile, adaugand si o extensie la browser.Insa pentru a ascunde adresa ip pe linux as putea face?

    ReplyDelete
  2. Intradevar, aceste 2 aplicatii sunt foarte bune.Insa Tor este doar un browser ce ofera anonimitate pe site-urile accesate, iar Tunnel Bear desii ofera anonimitate si pe aplicatii acesta nu este disponibil decat pe windows ,mac, telefoane si este si o extensie pentru browser.Dar pentru a ascunde ip-ul pe linux in aplicatii ce ai putea recomanda?

    ReplyDelete