Tuesday, January 5, 2016

Lectia 2: Cate categorii de hackeri exista?

Pana acum am tot discutat despre hacking, virusi, malware, parole wi-fi, etc. Dar am primit o intrebare foarte inteligenta si anume "Cate categorii de hackeri exista?". Foarte buna intrebarea.

Am decis sa fac din raspunsul la aceasta intrebare o intrega lectie pentru cursul acesta. In acest fel iti vei da seama unde te pozitionezi si unde vrei sa ajungi. Totodata vei intelege cat de fina este linia dintre a fi un hacker bun sau rau, unul care ajuta sau care distruge.
Cum folosesti aceste informatii este resposabilitatea ta... si numai a ta!

Filmele americane ne-au obisnuit cu imaginea de hacker care sta in spatele monitorului intr-o camera intunecata tastand furios. Mai mult de atat, monitorul lui e mereu intunecat si cu scris verde.

Dar realitatea nu e chiar asa. De fapt hackerii sunt niste creaturi variate care, teoretic, intra in urmatoarele categorii:

1. Script kiddie 

Nu vreau sa traduc termenul, ii strica din frumusete. Script kiddies sunt persoane (in general adolescenti) care doar copiaza programe de pe forumuri sau blog-uri si le folosesc conform instructiunilor sau urmarind un tutorial de pe YouTube.
Un tip de atac cibernetic specific acestei categorii  sunt atacurile de tip DOS(Denial of Service) sau DDOS(Distributed Denial of Service) in pricipiu folosind programe precum LOIC(Low Orbit Ion Cannon) sau HOIC(High Orbit Ion Cannon).

2. White Hat / Ethical Hacker

Ei sunt baietii buni in acest domeniu. Ei ajuta companiile sa inlature virusii de pe computerele infectate si ajunta la securizarea acestore impotriva viitoarelor atacuri(In lumea White Hat circula o vorba: "Ce este mai rau decat sa fi fost hack-uit? Sa fii hack-uit a doua oara.").
Majoritatea lor au terminat o facultate in domeniul IT cu specializare pe Securitate Informationala. Cea mai recomandata certificare in domeniu este CEH(Certified Ethical Hacker) al companiei EC-Council dar cursuri foarte bune  gasit si la CISCO si Comptia (cursurile Network+ si Security+).

3. Black Hat

Sunt cunoscuti si sub numele de crackers si acestea sunt persoanele de care probabil ai auzit pe la stiri. Acestia sunt tipul de hackeri care primesc cea mai multa atentie din partea presei.
Activitatile acestora au ca scop obtinerea de venituri prin atacuri cibernetice ce implica tranzactii financiare sau informatii secrete pentru care alte persoane ar plati bani.
Unii Black Hat hackers intreprind activitati cibernetice criminale cu scopul de a se lauda si de a fi apreciati in cercurile lor.

4. Grey Hat (Hackerii gri)

Unde exista alb si negru, intotdeauna va exista si o nuanta de gri. Ei nu fura online pentru propriul profit dar nici nu ii ajuta alti "black hat" fara a avea un beneficiu din asta. Sunt hackerii White Hat care uneori mai pasesc in zona intunecata.

5. Green Hat (Hackerii verzi)

Nu, nu sunt neaparat vegetarieni sau iubitori de natura, dupa cum poate ti-ai imaginat. De fapt ei sunt un nivel mai sus decat Script Kiddies, adica sunt acei Script Kiddies ce se straduiesc ajunga un adevarat hacker intr-o zi.
In principiu stiu sa foloseasca foarte bine o multime de virusi, scripturi si aplicatii gata facute dar se straduiesc sa isi construiasca propriile instrumente.
Pot fi intalniti pe forumuri si website-uri punand intrebari usoare si amuzante pentru restul comunitatilor de hackeri.

6. Red Hat (Hackerii rosii)

Se considera un fel de protectori ai lumii IT. Dar spre deosebire de White Hat, hackerii Red Hat nu raporteaza hackerii Black Hat, ci dimpotriva, incearca distrugerea lor prin atacuri cibernetice in incercarea de a le distruge echipamentele.

7. Blue Hat (Hackerii albastrii)

Sunt Script Kiddies care intreprind actiuni de razbunare. Hackerii albastrii intotdeauna cauta razbunare impotriva celor care i-au afectat in vre-un fel. Spre deosebire de Script Kiddies, hackerii albastrii au dorinta de a invata manati de sentimente de furie.


Dintre toate categoriile de mai sus, in afara de White Hat, toti hackerii intra sub incidenta legii in majoritarea statelor lumii. Asadar, va recomand sa va alegeti cu grija partea de care vreti sa fiti. Responsabilitatea e a voastra... si numai a voastra.


No comments:

Post a Comment